top of page
telenet_smiley_rgb_web (1).png

Leven zonder internet: hoe moeilijk is dat?


Wifi, tablets, laptops: voor de meesten zijn ze een evidentie. Voor wie in armoede leeft, zijn het echter onbetaalbare luxeproducten. Dat is een groot probleem! Wie geen toegang heeft tot de digitale wereld kan immers moeilijker werk vinden of studeren en komt sneller in de problemen met zijn administratie en paperassen. In een poging me even in hun schoenen te plaatsen, zet ik mijn laptop en wifi 24 uur uit.

Als kind van de 21e eeuw loopt mijn dagelijkse schermtijd hoog op. ‘s Morgens scroll en swipe ik op mijn gsm, mijn werkdag spendeer ik achter mijn laptop en ‘s avonds stream ik met veel plezier een film op tv of tablet. Het is een evidentie dat ik toegang heb tot al die digitale tools. Toch ga ik het vandaag zonder doen. Mijn computer en iPad berg ik op en de router trek ik uit. Vandaag ben ik aangewezen op mijn smartphone en mijn beperkt data-abonnement.

Mobiele data

Mijn ochtendlijke koffie consumeer ik met de hoofdpunten van het nieuws. Normaalgezien stream ik een serie bij het ontbijt, maar zonder wifi lijkt me dat geen strak plan. Ik moet immers zo zuinig mogelijk omspringen met mijn mobiele data.

Zo gauw de cafeïne zijn werk doet, ga ik aan de slag. Normaalgezien begin ik meteen met schrijven, maar vandaag moet dat wachten tot deze namiddag. De bibliotheek opent pas om 13 uur de deuren. Tot dan heb ik geen computer ter beschikking. Mijn research kan ik wel al doen - zij het op mobiele date. In mijn plattelandsgemeente zijn er immers geen wifi-hotspots te vinden.


Administratie op de smartphone

Om één uur opent de bibliotheek eindelijk de deuren. Hier staan computers die iedereen gratis mag gebruiken. In mijn gemeente staat daar gelukkig geen tijdslimiet op. In sommige andere bibliotheken mag je er immers maar één uur per dag gebruik van maken. Ik ga aan de slag met mijn research van vanochtend. Het verbaast me hoeveel mensen er gebruik maken van de computers. Het is een komen en gaan van surfers allerhande. Velen van hen zijn ouderen, maar ook dertigers, veertigers en zelfs kinderen komen er werken. Dat niet elk gezin thuis een computer met internet heeft, was eerlijk gezegd nog nooit in me opgekomen.

De tijd vliegt en de bibliotheek sluit alweer de deuren. Op de valreep werk ik mijn opdracht af waarna ik huiswaarts keer. Thuis staat me echter nog een berg administratie te wachten. Ik moet nog enkele facturen betalen, een attest aanvragen bij het gemeentehuis en een afspraak maken bij de dokter. Het wordt een naarstig heen-en-weer-geswipe tussen mijn bankapp, mijn mailbox, enkele overheids-platformen en Itsme. Op mijn laptop zouden deze klusjes in enkele klikken geklaard zijn. Op mijn smartphone blijkt het waanzinnige omslachtig.


Omslachtig

Mijn laptop-vrije dag zit er bijna op en ik ben blij dat ik hem morgen weer mag openklappen. Hoewel ik alles dat op de planning stond heb afgewerkt, was het leven toch stukken omslachtiger.

En dan moest ik het maar één dag volhouden! Ik heb geen huiswerk moeten maken, mijn belastingen niet moeten invullen en niet moeten solliciteren voor een nieuwe job. En laat dat nu net enkele van de zaken zijn waar mensen zonder de nodige digitale tools het meest mee worstelen. Maar hoe kan je aan de armoede ontsnappen zonder diploma, correcte belastingbrief en goede sollicitatie?

BOX: Essential Internet voor iedereen die het nodig heeftdelete

Om de digitale kloof tussen arm en rijk mee te helpen dichten, biedt Telenet Essential Internet aan. Dat is betaalbaar internet voor zij die het het hardst nodig hebben. Telenet doet dit in samenwerking met sociale organisaties en lokale besturen die zich inzetten voor financieel kwetsbaren.. Zij weten immers het best wie gebaat is bij zo’n voordelige formule. Ontdek alles over Essential Internet op www.telenet.be.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page